ZELENÉ POTRAVINY PRO SPORTOVCE


30. 3. 2021

Zelené potraviny vnímám jako skvělou sportovní výživu s velmi komplexním přínosem pro výkonnost i zdraví sportovce. Ječmen i chlorella jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin, velkého množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a enzymů, které tělo vystavené fyzické zátěži potřebuje. Obsahují také velké množství chlorofylu, který má pro sportovce velký přínos.

Je tedy potřeba zdůraznit, že i zde je velice důležitá kvalita, protože pouze kvalitní zelené potraviny mohou být pro tělo prospěšné. Jaké celkové účinky na organismus kvalitní zelené potraviny mají a jak kvalitu zelených potravin poznat se dozvíte zde:  http://danielagalaskova.webinson.cz/blog/zelena-strava.

Kromě zvýšení výkonnosti a rychlejší regeneraci, mají zelené potraviny pozitivní vliv na imunitu, omezení stresu a jeho důsledků a také mají vliv na efektivnější spalování tuků.

Sportovní aktivita je zátěž pro řadu našich tkání, díky velkému množství antioxidantů dochází k ochraně zatížených tkání při sportu.

Zelené potraviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro tvorbu bílkovin a růst svalové hmoty

Při fyzické zátěži se tělo překyseluje a vzniká kyselina mléčná, která způsobuje bolesti svalů. Jednou z hlavních vlastností zelených potravin je právě odkyselení organismu, které celý tento proces co nejvíce eliminuje.

Díky pocení přichází naše tělo o velké množství minerálů, zelené potraviny efektivně doplňují naše minerální zásoby.

Zelené potraviny jsou také skvělým zdrojem sacharidů v rámci první regenerace a obnovy sacharidových zásob ve formě glykogenu.

Díky vysokému obsahu chlorofylu mají zelené potraviny vliv na ozdravení organismu, zejména se uplatňuje jeho přínos v léčbě chronických i akutních zánětů a to zejména v kombinaci s velkým obsahem aktivních enzymů obsažených v ječmeni.

Prakticky doporučuji ječmen zařadit vždy před sportem, během něj i v regenerační fázi. Je to kvalitní iontový a regenerační nápoj v jednom.

Chlorella by kvůli vysokému obsahu bílkovin (obsahuje 60% rostlinných bílkovin), neměla být na talíři hodinu před výkonem a během něj. Pro vysoký obsah vlákniny ani v první fázi regenerace - do hodiny po výkonu. Po hodině ale doporučuji dopřát si ji ve velkém množství. Velice zkvalitní regeneraci a výtěžnost tréninku bude větší.

Zkušení jedlíci zelených potravin Green Ways vypozorovali, že pokud jí člověk pravidelně a dlouhodobě dostatečné množství zelených potravin GW, nemusí do svého jídelníčku přidávat žádné jiné doplňky stravy a to ani u vrcholových sportovců.