JAK NA CROHNOVU CHOROBU A ULCERÓZNÍ KOLITIDU POMOCÍ STRAVY


26. 2. 2021

Crohnova choroba může postihnout celý trávicí trakt od dutiny ústní až po konečník, ale nejčastěji je lokalizována na konci tenkého střeva, tedy v terminálním ileu, oproti tomu ulcerózní kolitida postihuje tlusté střevo a konečník. U obou diagnóz se ale jedná o autoimunitní onemocnění. Projevují se bolestí, zánětem a průjmem. Se stavem střev ale zároveň souvisí i naše psychika. Pokud je ve střevech nerovnováha, tzv. dysbióza až zánět, ovlivňuje to i zdraví mozku. Dochází pak k degeneraci mozku, snížení kognitivních funkcí, problémům s pamětí, nerovnováze nálad, k zamlženému mozku. Nerovnováha ve střevech, špatný mikrobiom, tedy ovlivňuje naši psychiku, náladu.

Takže pokud je dysbióza ve střevech, vede to ke zhoršení naší psychiky a také k větší chuti na sladké, po sladkém se zhorší dysbióza, dojde ke zhoršení psychiky a máme ještě větší chutě na sladké. Je to takový začarovaný kruh. Ale i z tohoto kruhu lze vystoupit a stav střev normalizovat.

Pomocníkem na této cestě nám mohou být zelené potravinyJečmen a chlorella pyrenoidosa.

Místní účinek zelených potravin na naše střeva, je dán zejména velkým množstvím chlorofylu, který má kromě jiného také dezinfekční a protizánětlivý účinek.

Důležitý je ovšem celkový účinek zelených potravin na náš organismu. Zelené potraviny tedy naše tělo:

- Vyčistí od zbytečného balastu, tedy prvků, které máme každý ve svém těle a které tam už nemají co dělat. Zdrojem tohoto balastu jsou většinou potraviny, jichž konzumujeme příliš mnoho a které se ukládají v podobě tuků, kouř a spaliny z továren, automobilů, cigaret, aerosolů obsažených v deodorantech, výrobcích pro domácnost, lacích, pesticidech....jejichž vdechování se jen těžko vyhneme. To vše se ukládá v našich tělech a my ani přesně nevíme kde a na jak dlouho. Víme, že přítomnost balastu jako například dehtu vytváří příznivou půdu pro vznik rakoviny. To znamená, že zelené potraviny provedou celkovou detoxikaci organismu.

- Odkyselí, protože v překyseleném organismu se mnohem lépe množí bakterie, viry, plísně, ale také rakovinné buňky.

- Nasytí, to znamená že dodají tělu veškeré potřebné mikronutrienty, které tělo potřebuje, aby správně fungovalo.

- Opečují mikrobiom, tím posílí jednak naši imunitu, ale také naši psychiku, neboť až 90% serotoninu, tedy "hormonu štěstí" se tvoří právě ve střevech. 

- Vyrovnávají hormonální hladiny v těle, tím dochází nejen k úpravě trávicích procesů, ale i ostatních funkcí v těle.

Při léčbě Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy lze tedy zelené potraviny jednoznačně doporučit. Zároveň je potřeba zdůraznit, že je potřeba zelené potraviny zařazovat do jídelníčku velice pomalu a uvážlivě a také volit opravdu kvalitní, čisté a bezpečné produkty. Jak takové poznat se dozvíte zde: http://danielagalaskova.webinson.cz/blog/zelena-strava