STÁLE VÍCE ŽEN MÁ PROBLÉM S OTĚHOTNĚNÍM


21. 1. 2021

Pokud pominu to, že některé ženy zkrátka děti mít nemohou a tomuto tématu se nyní věnovat nechci, je tu ještě další skupina, mnohem početnější skupina žen, které po miminku touží, ale zkrátka se jim nedaří otěhotnět, případně miminko v pořádku donosit.

Prvním a hodně důležitým faktorem je psychika. Spousta dívek a žen v mladém věku se bojí otěhotnění (studují, nemají stálého partnera, ještě se na výchovu dítěte necítí atd.), proto si v podstatě podvědomě mohou nastavit své tělo do režimu "JÁ TEDY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTĚHOTNÍM", problém je ale v tom, že se dostanou do fáze svého života, kdy mají hotovou školu, úžasného partnera, zabezpečení atd., přesto ale otěhotnět nemohou, je tam stále to podvědomé nastavení "JÁ TEDY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTĚHOTNÍM" a tento blok brání vytouženému početí, nebo donošení miminka do úspěšného konce.

Nebo třeba holčička v dětství slýchala hrůzostrašné zkazky maminčiných kamarádek ohledně těhotenství a porodu a to přeci žádná z nás zažívat nechce, no tak šup a máme tu blok jako vyšitý. Také ne právě inteligentní vysvětlení některých dospělých, při otázce jak se miminko dostane z bříška ven - no přeci mamince rozříznou bříško a miminko vyndají, může malé holčičce, která má nízký práh bolesti vytvořit v hlavě takový blok, že kvůli němu není schopná otěhotnět, případně miminko v pořádku donosit. 

Další podvědomý blok si může žena automaticky vytvořit, pokud cítí, že její partner není zrovna ten pravý, na kterého by se mohla spolehnout a s kým by chtěla vychovávat své dítě. Vědomě si to tato žena ale nepřizná a tak to za ní "vyřeší" její tělo. Takovýto blok ale může vzniknout i tehdy, pokud žena sama dítě nechce, ale je tlačena svým okolím do toho, aby byla matkou.

To byly tedy příklady psychických příčin nemožnosti otěhotnění, kterých je ve skutečnosti mnohem více. Ty navíc způsobují ženě, která opravdu touží po miminku takový stres, který silně překyseluje její tělo. A tím se dostáváme k fyzickým problémům, které brání otěhotnění či donošení miminka. V překyseleném organismu se totiž oplodněné vajíčko jen ztěží uhnízdí a pokud ano, zvýšený stres, který sebou automaticky každé těhotenství přináší, způsobuje další překyselení a z toho plynoucí potíže, které vedou k problémům v těhotenství a nedonošení miminka. Proto by těhotná žena měla být maximálně chráněna před stresujícími situacemi.

Další možnou fyzickou příčinou nemožnosti otěhotnět bývá nerovnováha hormonálních hladin v těle ženy. V momentě, kdy dojde k vyrovnání hormonálních hladin v organismu, zvětšuje se šance na otěhotnění. 

Také problémy jako cysty, endometrióza atd., způsobují problémy s otěhotněním. Cysty podle dostupných informací souvisí s nedostatečnou funkcí jater. Pokud tedy dojde k uzdravení jater, šance na otěhotnění se opět zvyšují.

Za zmínku samozřejmě stojí i příčiny na straně muže, tedy rychlost, počet a tvar spermií. I na tento problém má zcela zásadní vliv styl života daného muže a jeho úpravou zpravidla dochází k výraznému zlepšení spermiogramu.

U velké většiny párů jsou tyto příčiny kombinované, dochází jak k příčině psychické, tak ke kombinaci fyzických příčin. Ale jako vše v dnešní době, bohužel i tato oblast je dnes využívána k obrovskému byznysu. Namísto toho, aby byl pár poslán k odborníkovi na psychosomatiku, stojí budoucí rodiče jejich touha po dítěti nemalé finanční prostředky vynaložené na umělé oplodnění.

Já osobně doufám, že jednoho dne lidé konečně přijdou na to, že vyčištění organismu, jeho nasycení, odkyselení, srovnání hormonálních hladin, opečování mikrobiomu, tím posílení imunity a zároveň psychiky je mnohem jednodušší, přirozenější a lepší cesta k tomu, jak počít a donosit zdravé miminko.