AMALGÁMOVÉ VÝPLNĚ


28. 3. 2021

Výplně amalgámu jsou náplně, které vznikají kombinací stříbra, cínu, mědi, zinku a rtuti. A je to právě rtuť, která je tak často uváděna v mnoha probíhajících sporech týkajících se toxického účinku amalgámových výplní na lidské tělo. Jak je známo, rtuť patří k velmi toxickým látkám a je mimořádně nebezpečná pro zdraví. Její přítomnost v amalgámových výplních, pomalé uvolňování z výplně může být kořenem mnoha nemocí.

Na vztah mezi rtutí ze zubních amalgámů a řadou neurologických onemocnění, jako roztroušenou mozkomíšní sklerózou upozorňuje doc. RNDr. Věra Stejskalová, Ph.D. z European Academy for Environmental Medicine z Würzburgu a Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve své zprávě z roku 2008 v reakci na prohlášení SCENIHR "The safety of dental amalgam and alternative dental restoration materials for patients and users". Upozorňuje, že těžké kovy včetně rtuti jsou biologicky aktivní látky a u vnímavých subjektů mohou působit na mnoho orgánů a mohou způsobovat zdravotní potíže. Dále upozorňuje na spojitost mezi amalgamovými výplněmi a alergickými rekcemi a jinými zdravotními potížemi. Kromě toxických účinků rtuť vyvolává lokální a systémové alergické a autoimunitní reakce. Dále doc. RNDr. Věra Stejskalová, Ph.D. ve zprávě uvádí některé z dalších rizik. Rtuť je popisována jako reprodukční a vývojový toxin v lidském těle. Následky, které s sebou amalgámové výplně nesou jsou například neplodnost, menstruační potíže, spontánní potraty, či komplikace při narození. Rtuť také může způsobovat poruchy učení u dětí či poškození a snížení IQ.

Toxické působení rtuti může mít za následek i ovlivnění funkce šišnky a tím pádem ovlivňovat naše napojení na vyšší vědomí.

Řešením tedy může být výměna amlgámových výplní. I to ale není bez rizika, je třeba brát v potaz, že největšímu riziku zatěžování rtuti z amalgámu dochází při jeho vrtání a leštění. Jeho odstranění by proto mělo probíhat na pracovištích která dbají na hygienická opatření při práci se rtutí a chrání pacienta před expozicí rtuti. Nejlepším řešením je výměna plomb na pracovištích, která jsou členy Mezinárodní akademie orální medicíny a toxikologie (IAOMT) a dokáží odstranit a vyměnit amalgámové plomby šetrnou metodou a co nejvíce zamezit výparům rtuti.

Ovšem z mého pohledu to výměnou amalgámových výplní zcela nekončí, protože se sice již nebude uvolňovat rtuť z amalgámových výplní, nicméně již uvolněná rtuť za předchozí roky v organismu zůstává. Proto je velmi důležité zbavit organismus již uvolněné rtuti, tedy rtuť jednak uvolnit z buněk a jednak bezpečně odvést z organismu ven.

A mezi takové pomocníky, kteří jsou schopni toxické látky jednak uvolnit, dále pak na sebe navázat a bezpečně odvést z těla pryč, patří zelené potraviny, konkrétně chlorella pyrenoidosa a mladý ječmen. Ne ovšem každý mladý ječmen a každá chlorella pyrenoidosa. Jako u všeho i zde je velice důležitá kvalita, záleží na kvalitě pěstování, sklízení, zpracování, uchovávání i rychlosti distribuce. Na našem trhu je spousta nekvalitních produktů, které naopak samy mohou obsahovat těžké kovy, plísně, feoforbidy atd. Takovým produktům bych se zdaleka vyhla, protože nejen že nepomohou, ale mohou naopak ještě ublížit. V současné době je mi známa pouze jediná firma, která splňuje všechny podmínky kvality a je schopna tuto kvalitu svých produktů prokázat, neboť každou svou sklizeň 4x podrobuje nezávislým laboratorním kontrolám a zaručit tak svým klientům naprosté bezpečí svých produktů. Tou firmou je firma Green Ways a zelené potraviny přivedla na náš trh právě ona, již před 20 lety. Zabývá se také různými studiemi vlivu zelených potravin na lidský organismus.

Rozhodně tedy doporučuji před výměnou amalgámových výplní začít konzumovat zelené potraviny GW, které pomohou organismu vypořádat se s toxickou zátěží. Nehledě na to, že mají i další úžasné benefity v péči o dutinu ústní, což si můžete přečíst zde: https://newshop.gw-int.net/public-news/o-fascinujicim-svete-nasich-ust?ref=34217